Rohatá, alebo africká uhorka, nazývaná tiež kiwano, svojím výzorom pripomína naše klasické uhorky.Je však o čosi guľatejšia, má žltú farbu a jej povrch pokrývajú drobné pichliače. Plody dorastajú do dĺžky okolo desiatich až šestnástich centimetrov a podľa obdobia zberu môžu vážiť od tristo do šesťsto gramov. Rastlina je plazivá a jej kvety kvitnú na žlto. V skutočnosti patrí do rovnakej čeľade ako klasické uhorky, či tekvice, takže jej pestovanie a nároky na život sú veľmi podobné.

kiwano

Ako ju pestovať

V našich klimatických podmienkach ju môžete pestovať podobne ako uhorky, alebo tekvice. Ide o teplomilnú, jednoročnú rastlinu, takže jej na svojej záhrade nájdite slnečné a teplé miesto, ideálne chránené pred vetrom. Dobrým riešením sú napríklad južné steny domu, alebo takto orientovaný plot. Keďže ide o popínavú rastlinu, môžete ju v lete využiť aj ako náhradu živého plota, alebo si ňou vytvoriť príjemný tieň. Pokiaľ máte skleník, alebo fóliovník, určite ju zasaďte na tieto miesta.
Menším problémom je jej dlhá doba klíčenia. To môže trvať aj viac ako mesiac. Klíčky sa väčšinou objavia po štyroch a maximálne šiestich týždňoch. Preto je dobré, ak si predpestujete priesady. V teplom interiéri môžete semená vysiať pokojne už začiatkom apríla. nezabudnite na potupné otužovanie mladých rastliniek a na vonkajší záhon ich natrvalo presaďte až v druhej polovici mája, kedy vonku nehrozia poklesy teplôt pod nulu.
 
Pestovanie priesad
Semená pred vysiatím namočte do teplej vody, a to minimálne na dvadsaťštyri hodín. Následne ich posaďte do klasického výsevného substrátu. Nádobky umiestnite na svetlé miesto, avšak nie na priame slnko. Nezabudnite na pravidelnú zálievku. Substrát nesmie nikdy vyschnúť, no na druhej strane ani plávať vo vode.
 
ovoce

Ako chutí

Kiwano aj svojou chuťou pripomína naše uhorky. Je o čosi kyslejšie, pretože obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. Miestami môžete zacítiť miernu arómu banánov.
Čo sa týka spracovania, môžete ho konzumovať surové napríklad v šalátoch, alebo ho sterilizovať na kyslo.